Framboos

(Rubus Idaeus)

In de tuin zijn al twee soorten framboos aangeplant, een rode en een gele variant.

  • Hoogte: 1,2 tot 2 meter hoog
  • Diameter: per stengel 30-40 cm. Door uitbreiding vanuit het wortelstelsel groeien frambozen vrijwel altijd met meerdere stengels bij elkaar
  • Standplaats: zon/halfschaduw (meer zon = meer oogst)
  • Bodem: voedselrijke grond

Frambozen zijn rijk aan anti-oxidanten, magnesium en vitamine B2, B6 en B11 en C. Ook de bladeren zijn eetbaar en gezond. Je kunt er bijvoorbeeld thee van zetten, of enkele bladeren verwerken in pesto of soep.

Zomer- en herfstframbozen

In grote lijnen zijn er twee soorten frambozen, die een andere groeicyclus hebben en waarvan de teelt dus verschilt.

Zomerframbozen bloeien en dragen vrucht op de tweejarige stengels. De oogst is dan rond juni/juli. Na twee jaar sterven de stengels af en kunnen ze bij de grond weggesnoeid worden.

Herfstframbozen bloeien en dragen vrucht met name op de eenjarige stengels. Omdat de stengel eerst nog helemaal moet groeien, bloeien en de vruchten rijpen, is de oogst vrij laat, rond augustus/september. De tweejarige stengels dragen ook nog vrucht vroeger in het jaar, rond juni/juli, maar de opbrengst van tweejarige stengels ligt een stuk lager dan die van de eenjarige.

Je kunt herfstframbozen na het seizoen volledig tot de grond wegsnoeien zodat er altijd alleen maar rijkdragende eenjarige stengels groeien. Maar als je ook een deel vroege oogst wilt dan kan je in het najaar alles wegsnoeien bij de grond, behalve ongeveer 8 krachtige stengels per vierkante meter. Zo blijft er genoeg ruimte voor nieuwe uitlopers. De tweejarige stengels kan je direct na de oogst wegsnoeien om meer licht te geven aan de nieuwe eenjarige stengels.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s