Over Ons

 Buurtmoestuin Wilgenplantsoen

In 2014 gaat Buurtmoestuin Wilgenplantsoen van start. In twee verhoogde bakken, temidden van het nieuw ingerichte Wilgenplantsoen, zal ruimte vrijgemaakt worden voor een mooie buurttuin. Daarin kunnen buurtbewoners samen tuinieren om groenten te verbouwen, kruiden, bloemen en fruit te telen. De buurttuin is van iedereen die meedoet, en iedereen is welkom om mee te doen. Daniel Opbroek en Rutger Henneman organiseren en begeleiden de stappen in het eerste jaar die nodig zijn voor het opzetten van een buurttuin.

Daniel Opbroek

Daniel Opbroek

Mijn naam is Daniel Opbroek en ik vind het erg leuk en belangrijk als veel mensen bezig zijn met tuinen waar je van kunt genieten en uit kunt eten. Omdat je van gezond eten houdt, omdat je van buiten samenwerken blij wordt, omdat je het belangrijk vindt om goed voor de aarde en haar inwoners te zorgen of misschien iets anders: een tuin werkt voor iedereen!

Sinds 2009 houd ik mij bezig met (het beginnen van) gemeenschappelijke tuinen zoals het Bergwegplantsoen en de Gandhituin. Ik geef natuur- en moestuinierles aan basisschoolkinderen bij het Kinderparadijs, vlak in de buurt. Veel inspiratie haal ik uit de ideeen van de permacultuur (zie http://www.permacultuurnederland.org/ voor veel interessante informatie en films). Daarom heb ik in 2010 een Permaculture Design Course gevolgd. Ook in 2010 heb ik de doctoraal van de geneeskundeopleiding aan het Erasmus MC afgerond. Vanuit die achtergrond hecht ik veel waarde aan het positieve effect van gezamenlijke buurtmoestuinen op de gezondheid.

Rutger HennemanIMG_4507

Tijdens mijn werk als onderzoeker en organisator heb ik gemerkt hoe belangrijk het voor een wijk of buurt kan zijn om samen groenten te verbouwen. Voor sommige mensen is het belangrijk om in tijden van crisis een klein deel van het wekelijkse budget uit te sparen. Maar het brengt een buurt ook bij elkaar. Met een buurtmoestuin kunnen levendigheid en een lach terrein winnen op armoede en criminaliteit.

Sinds 2009 werk ik samen met Daniel o.a. als initiatiefnemer van Transition Town Rotterdam, Stichting Vredestuin en de Gandhituin aan de Gordelweg. Verder ben ik hoofdredacteur van het webmagazine Het Potentieel en geef ik verdiepende cursussen op het raakvlak tussen innerlijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken als armoede, duurzaamheid en vrede. Zie voor meer informatie: www.rutgerhenneman.com.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s